nlcsenfrdehuidltnorues

Nieuwe lezers

  • MeganDaype
  • DJnub

inloggen

51.7% 
25.8% 
15.5% 
1.7% 
1.7% 
1.7% 
1.7% 

Vandaag: 1
Gisteren: 1
Deze Week: 16
Vorige Week: 18
Deze Maand: 38
Vorige Maand: 65
Totaal: 8323

www.TT-wandelreizen.nl

wandelen Camino de Santiago de Compostela

USA Texas IML-walk Arlington wandelreis

TT-wandelreizen samen wandelen IML-wals over the World

Wandelen in Thailand

50 zonder rand met jaartallen wit thumb

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

11e Tankbataljon Oirschot - Bieten rooien

platte petEen nieuwe platte pet is gekocht met het embleem van Onderofficier netje in DT-1 met handschoenen kom ik aan in Oirschot. Moet me bij de Staf Staf Verzorging Compagnie van het 11e tk bat melden.

duitse staander

Ik meldde bij de CSM,fout het OWI hierbij de Cavalerie, een Amsterdamer de Opper(Adjudant) Lou de Matter en die zegt "een nieuwe vetsmelter, maar we hebben al een vetsmelter" en brengt me bij de Eskadrons Commandant Ritmeester Henk Pieters met een hond. Nu was dat niet zo nieuw voor mij, want ook op de koksschool hadden we twee officieren, die zo “k.ttenlikkertje” bij zich hadden op de kazerne. Maar dit was een grote jachthond.Ook hij zegt dat ze al een commandant Keukengroep hebben. Nu ik vind het al lang goed en zeg, dan ga ik wel weer terug naar Leiden. Maar er wordt even gebeld met de S1 en even later staat mijn voorganger sergeant Martin Barendsen in de kamer en vertelt dat hij een overplaatsing aangevraagd had naar Ossendrecht.

INTENDANCE

zwarte baretDe eerste opdracht was ga naar de foerier haal een zwarte baret en laat, die pet nooit meer zien terwijl je hier bij de cavalarie bent. 

Mijn voorganger neemt me mee naar de Store (werkplaats waar de 4 mobiele veldkeukens stonden) en de plaat waar de drietonners stonden.

Ik maak kennis met de keukengroep. Een groot deel van de keukengroep van 4 hofmeesters, 3 korperaal-koks, 3 chauffeurs en 9 soldaat-koks werkt in de verschillende keukens en messes op de legerplaats.

Hij neemt na twee dagen, de rest een periode vrij.  Ik krijg een kamer in het onderofficiers hotel. Nu dit is wel een groot terrein. Er is zelfs een bank en postkantoor op het terrein.

11e tank bat

tank eskadron 11e tkbatHet 11e tankbataljon bestaat uit 1 Staf Staf Verzorging Eskadron, 3 Gevecht Eskadrons Alfa, Bravo en Charlie. De laatste is mobilisabel. Elk eskadron heeft 17 tanks, bij het 11e  met Leopold tanks. ( Het 44e wat ook nog op de legerplaats ligt heeft nog Centurions tanks) Ook de Stafstaf had tanks voor de BC, plv en ik dacht de S3 maar dat weet ik niet meer precies. Wel dat ik later in Duitsland eens tijdens een oefening ze compleet had gezien en dat dit een geweldige ervaring was.  Ook had had met nog een BOG (Bataljon Onderhoud Groep) en een Verkenningspeleton.

De keukengroep is onderdeel van het Logistieke Peloton en ik heb als Commandant de 1e Lt. Ton Snels gelijk een fijne man om mee te werken. In het Peloton zit verder de foerier en de klasse 1, 3 en 4 (voeding, Brandstoffen en Munitie).

We hebben binnen het eskadron nog de EOG (Eskadron Onderhouds Groep) en een verkenningspeloton. Verder binnen het bataljon de staf, BOG (Bataljon Onderhoud Groep) en de BHP (Bataljon Hulp Post)

mobiele veldkeuken storeDus de volgende dag na het Eskadronsappel en Bataljon appel ga ik eerst naar de keukenstore. Als ik op de Werkplaat ga kijken zie ik geen enkele chauffeur aan het onderhoud bezig zijn.
Waar kunnen die nu zijn? Uiteindelijk loop ik naar het legeringsgebouwtje en vind ze daar al kaartende.

Nu dan sta je daar als sergeant van 23 jaar, net iets ouder of dezelfde leeftijd als je soldaten. Zo groen als gras en weet nog niets hoe het hier allemaal werkt. Dit is wel anders dan op de koksschool waar een klas zich meldde netjes melden en je gaf ze les die periode op de mobiel veldkeuken of in de manschappenkeuken.

Ik vertel ze toch dat ik wil, dat men onderhoud pleegt en mochten ze klaar zijn, dat ze dat bij mij melden in de store. Zodat ik dan wel kan beslissen wat er gedaan moet worden. Ze kijken me aan van daar heb je weer zo nieuwe.

Ik word bij de ritmeester Pieters geroepen en die vertelde dat ik de drie mobiele veldkeukens moet klaar maken voor vertrek naar Zeeland.  Want het hele bataljon gaat naar Kortgene in Zeeland  om daar de boeren te gaan helpen met het rooien van bieten, uien en aardappelen. Door het slecht weer van de afgelopen maanden staan de velden nog onder water en kan er niet machinaal gerooid worden.

Ik moet als eerste vertrekken met de keukenwagens alleen, zodat als de rest er aankomt ook gegeten kan worden. Ik rij met de drie 3-tonners met er achter de keukenwagen de kazernepoort uit. Richting Oirschot, zie bij de oprit van A58 een bord verboden in rijden, maar niet dat is behalve voor militaire voertuigen, en rij de plaats Oirschot in.  Maar merk dat ik 1 mobiele keuken kwijt ben en rij dan maar richting Breda. Kom op de autoweg en bij Bergen op Zoom zie ik met opdraaien van de weg naar Goes. Dat mijn andere keukenwagen richting de plaats Bergen op Zoom op rijdt.

Ik baalde goed, wordt je zelfstandig uitgezonden, ben je gelijk al 2 van de 3 voertuigen kwijt. Ik besluit bij een benzinestation bijn Kruiningen te wachten omdat alle voertuigen daar toch langs moeten komen.
Na enige tijd verschijnt het voertuig dat Bergen op Zoom in reed, maar tot mijn grote verrassing ook het voertuig wat direct goed de A58 opreed. Maar ook mijn voorganger commandant keukengroep komt daar aanrijden. Deze is van verlof terug geroepen.

We rijden naar de camping in Kortgene, daar komt de keukengroep en de staf te liggen in allemaal vakantiehuisjes. Terwijl de huzaren van de gevechtseskadron plaats krijgen in de grote loodsen bij de haven. Bij het afzetten van de keukenwagen, zie ik dat mijn collega in de fout gaat. Ik kan gelukkig snel ingrijpen voor ongelukken te voorkomen. mobiele veldkeuken 3tonnerHij had in het jaar dat hij bij het tkbat was alleen op de wielen gekookt. In overleg gaat mijn collega toch weer gewoon op verlof, want met twee chef op eén schip werkt niet.

Het is leuk werken daar en dankbaar werk. ’s Avonds is het ook leuk in de café's in de plaats waar de nodige biertjes worden gedronken. Een van de café blijkt van de vader van een collega te zijn waar mee ik in ’t Poorthuys in Zierikzee heb gewerkt. En krijg van hem regelmatig een gratis drankje en ook wel garnalencocktails aangeboden.

We speelden biljart met een stoel op het biljart en een dienblad.  We speelden natuurlijk om rondjes.  Er lagen twee café's tegenover elkaar en op een moment zeiden we aan de bar. Ga je mee naar de andere kant, want daar is het bier 10 cent goedkoper. Nu de barkeeper/eigenaar hoorde dat en riep gelijk dat zijn bier 10 cent goedkoper was dan de andere kant. Was de prijs van het bier direct met 20 cent gezakt.  Een sluitingstijd konden we niet of wilden we niet kennen. Als we in de vroege ochtenduren terug gingen bakte ik eieren met spek en dook de rest in bed. Terwijl ik aan de slag ging voor het ontbijt.

Maar we bleven steeds maar langer de steun verlening werd steeds maar verlengd, en nog steeds geen huis natuurlijk. We moesten begin januari op schietserie in Bergen-Hohne had ik gehoord en het was nu december en zaten nog steeds in zeeland.

Weet ook nog dat er hoogwater was en dat het water tot de dijk stond en dus gelijk bijstand hadden, dat was geen prettig gevoel als de huisjes er achter lagen. Maar alles ging goed.

Vlak voor de kerst kregen we door de Schietserie gaat door en we gaan terug naar Oirschot. Maar ik had samen met de ritmeester Pieters een partij aangenomen een trouwerij. Dus we zouden een dag later terug gaan. In de ochtend zou om omstreeks 04.00 uur het hele bataljon vertrekken. Alle voertuigen stond bij de haven en dat waren er veel. Denk wel meer dan 100 stuks. Het is donker, de blauwe koplampen van de colonne zijn geplaats.

De chauffeurs en de bijrijders staan bij de voertuigen. De commandant geeft het sein van starten van de voertuigen in de nacht is het een machtig gehoor en gezicht als een ruim honderd 3-tonners en ¼ tonners en jeeps hun motoren laten warm draaien. 

En dan rijden ze aan, het is stil in Kortgene het is voorbij. Ik werk die vrijdagavond nog  in het café voor de bruiloft en ook wij vertrekken de volgende dag naar huis.

 

 

Nu dat prestatieverlof kan ik me totaal niet herinneren. We kregen alleen als we een heel weekend binnen waren 4 uurtjes compensatie verlof.

rentalcars 1

Search for Car Rental